Sprekers Schoudercongres

Doruk Akguen
Schouderchirurg bij Charité

Tjarco Alta
Orthopedisch chirurg
Nadat ik de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Amsterdam heb afgerond ben ik geneeskunde gaan studeren aan de VU in Amsterdam. Na mijn opleiding tot orthopedisch chirurg heb ik me verder gespecialiseerd in schouder chirurgie tijdens mijn fellowships in Melbourne Australië en Nice Frankrijk. Sinds 2015 werk ik in het Spaarne Gasthuis in Haarlem en Hoofddorp, als schouder chirurg. Hier behandel ik het gehele pallet van schouderproblematiek. Sinds 2020 bestuurslid van SECEC, waar ik hoofd van de ‘Health Care Delivery Committee’ ben en sinds maart 2023 ben ik de voorzitter van de Nederlandse Schouder en Elleboogwerkgroep (WSE) van de Nederlandse Orthopeden Vereniging (NOV).

Michel van den Bekerom
Orthopedisch Chirurg
Michel van den Bekerom studeerde in 2004 cum laude af aan de Katholieke Universiteit van Leuven (België), waarna hij de orthopedie opleiding in het AMC/Slotervaart en Spaarne Ziekenhuis heeft gevolgd. Na deze opleiding heeft hij een fellowship in schouder en elleboogaandoeningen gevolgd. Michel van den Bekerom is aangesloten bij de vakgroep Orthopedie van OLVG en houdt tevens praktijk bij ons. Michel is in het bijzonder geïnteresseerd in schouder- en elleboog problematiek en in het doen van kijkoperaties.
‘Uit een actieve sportcarrière is mijn belangstelling voor het bewegingsapparaat voortgekomen. Nu probeer ik patiënten een pijnloze functie terug te geven van vooral schouders en ellebogen. Na mijn fellowship kan ik dit nu op het hoogste niveau doen in Jan van Goyen en OLVG. Mijn klinische werk combineer ik met het doen van wetenschappelijk onderzoek, vooral op het gebied van mijn subspecialisaties, om onze behandeling nog verder te verbeteren.’

Corentin Denis
Onderzoeker PHD

Robert Jan Derksen
Trauma chirurg, klinisch epidemioloog

Karin Hekman
Fysiotherapeut
Karin Hekman is sinds 2006 werkzaam als specialist op het gebied van schouderrevalidatie. Haar schouder interesse is in het VU medisch centrum ontwikkeld door samen met orthopedisch chirurgen de schouderpoli op te zetten. Door het opzetten van een schoudernetwerk in Amsterdam is haar ambitie de kwaliteit van de schouderrevalidatie te vergroten. Haar bijzondere interesse gaat uit naar de diagnostiek en de revalidatie van schouderinstabiliteit. Na 20 jaar op de afdeling traumatologie en orthopedie te hebben gewerkt in het VU medisch centrum is zij sinds maart 2017 voor zichzelf begonnen bij IBC Amstelland in Amstelveen.
Hekman is sinds 2008 voorzitter van SchouderNetwerk regio Amsterdam en sinds 2014 ook van Schoudernetwerk Nederland. Zij heeft diverse publicaties op haar naam staan.

Johan Hobelman
Adviseur MedMij
Johan Hobelman is een ervaren architect en adviseur bij MedMij, een organisatie die zich inzet voor de gestandaardiseerde uitwisseling van gezondheidsgegevens tussen zorgverleners en patiënten. Als adviseur bij MedMij heeft Johan een sleutelrol in het bevorderen van veilige en effectieve gegevensuitwisseling in de zorgsector. Zijn expertise strekt zich uit tot de technische, organisatorische en juridische aspecten van digitale gezondheidsoplossingen en de implementatie van gegevensstandaarden.

Freek Hollman
Orthopedisch chirurg

Vincent Kanbier
Lid commissie Innovatie SNN
Werkt als fysiotherapeut manueel therapeut sinds 1991 in Leiderdorp. Ik ben voorzitter van het Rijnland Schouder Netwerk en lid van de commissie Innovatie van het SNN. In 2020 heb ik de cursus Extended Scope Fysiotherapie gevolg. Ik vind dit een erg interessante ontwikkeling binnen onze beroepsgroep en in het gezondheidszorg landschap. Ik ben sterk van mening dat de fysiotherapie in de vorm van Extended scope een erg belangrijke rol kan spelen in het beheersbaar houden van de kosten en de bereikbaarheid van zorg bij SP te optimaliseren. Daarom ben ik als lid van de commissie Innovatie van SNN en binnen ons eigen netwerk hier mee bezig.

Gerard Koel
Fysiotherapeut
Gerard Koel heeft gewerkt als docent/ onderzoeker op Saxion hogeschool Enschede. Heeft een aantal boeken/ hoofdstukken over fysiotherapie geschreven (Thermotherapie, Ultrageluid therapie en TENS) en verschillende postacademiale cursussen ontwikkeld en gegeven waarvan de Schouder Combi cursus (3 dagen) de meest succesvolle was/ is met meer dan 80 uitvoeringen vanaf 2005.
Was is 2008 medeoprichter van het SchouderNetwerk Twente (https://schoudernetwerktwente.nl/ ) en aansluitend in 2014 ook voor SchouderNetwerk Nederland (https://www.schoudernetwerk.nl/ ). Is bestuurslid bij beide netwerken.
Heeft een aantal artikelen geschreven en heeft in 2019 meegewerkt aan de totstandkoming van de NHG-standaard Schouderklachten.
Hij houdt zich bezig met fysiotherapeutisch klinisch redeneren bij SP-patiënten om te komen tot een multimodale analyse van fysiotherapeutisch beïnvloedbare disfuncties als rationale van oefentherapie. Zonder zo’n analyse blijkt dat alles kan, alles helpt maar weinig werkt.

Casper van Koppenhagen
Patient, Sportarts (np) en revalidatiearts tevens podcastmaker Medisch Contact

Kevin Kuppens
Sportkinesitherapeut, Doctor in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, manueel therapeut
Ik combineer mijn job in deze mooie praktijk met professionele uitstapjes in de academische wereld en in de sportwereld. Zo heb ik een aanstelling aan de Universiteit Antwerpen (REVAKI) en vervul ik opdrachten in verschillende andere onderwijs- en onderzoeksinstellingen in binnen- en buitenland. Mijn specifieke expertise ontstaat door het maken van een doctoraatsthesis in de domeinen van chronische schouderpijn & pijn bij atleten.
Ik ben voorzitter en stichtend bestuurslid van Schoudernetwerk Vlaanderen. De vrije tijd gaat volledig op aan het genieten van onze twee zonen en een top echtgenote.

Celine Labie
Fysiotherapeut
Céline is kinesitherapeut met specifieke interesse voor complexe musculoskeletale aandoeningen. Zij studeerde af aan de KU Leuven (manuele therapie en sportkinesitherapie – 2011) en specialiseerde zich vervolgens aan de internationaal gerenommeerde Curtin University in Perth, West-Australië.

Lisette Langenberg
Orthopedisch chirurg i.o.

Jan Louwerens
Orthopedisch chirurg
Jan Louwerens is orthopedisch chirurg in het Amphia ziekenhuis Breda. Zijn aandachtsgebieden zijn de schouder en algemene orthopedische traumatologie. Na afronding van zijn geneeskundestudie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en opleiding tot orthopedisch chirurg, heeft hij fellowships gevolgd in het Flinders Medical Center in Adelaide/Australië (traumatologie) en binnen het schouderteam van het Spaarne Gasthuis Hoofddorp/Haarlem (schouderpathologie). Naast zijn specialisatie heeft hij een leidende rol gespeeld in verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Daarbij lag de focus op de verbetering van zorg voor patiënten met peesklachten rond de schouder, in het bijzonder tendinitis calcarea van de rotator cuff. In 2020 is hij op dit onderwerp gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is regelmatig betrokken geweest bij onderwijs/congressen van (regionale) schoudernetwerken.

Karen McCreesh
Physical therapist

Arthur van Noort
Orthopedisch chirurg
“Ik heb voor het mooiste vak van de wereld gekozen: orthopedische chirurgie. Het herstellen van aandoeningen van het steun- en bewegingsapparaat kan bijdragen aan een enorme verbetering in kwaliteit van leven voor mijn patiënten.”
Ik vind het belangrijk dat een patiënt zich gehoord voelt en tevreden mijn spreekkamer verlaat na een behandeling. Deze behandeling kan een operatie zijn, maar ook een goed gesprek. Ik ben betrokken en geef respectvolle aandacht aan de klachten van de patiënt. De meeste tijd besteed ik aan patiënten met schouderklachten. De klachten uiten zich vaak in pijnklachten en beperkingen bij het bewegen.
Het geeft mij voldoening om kennis over te brengen en bij te dragen aan de groei en ontwikkeling van assistenten en fellows. Ik verricht klinisch georiënteerd wetenschappelijk onderzoek en begeleid promovendi. “
Arthur van Noort werkt in het Spaarne Gasthuis sinds 2005.

Ramon Ottenheijm
Kaderhuisarts Bewegingsapparaat
Ramon Ottenheijm is een kaderhuisarts bewegingsapparaat en musculoskletaal echografist. Na 20 jaar gewerkt te hebben in een huisartspraktijk, werkt hij momenteel in twee 1,5e lijnscentra in Limburg en in het zelfstandig behandelcentrum Optimus Orthopedie. Deze centra heeft hij zelf opgezet en kenmerken zich door een multidisciplinaire werkwijze. Naast zijn klinische werk, werkt hij bij de vakgroep huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht. Zijn wetenschappelijk onderzoek en onderwijs richten zich ook op klachten van het bewegingsapparaat en echografie in het bijzonder. In 2015 heeft hij zijn promotieonderzoek over echografie bij schouderklachten afgerond. Tevens is hij voorzitter van de werkgroep artrose van de NHG-expertgroep Het Beweegkader, de vereniging van kaderhuisartsen bewegingsapparaat.

Steven Peters
Manueel Therapeut en Extended Scope Specialist, bestuurslid NVES
Sinds 2007 ben ik werkzaam en mede eigenaar van Fyon, Fysiotherapie Oost Nederland.
Naast mijn werkzaamheden als Manueel Therapeut, Extended Scope Specialist en praktijkhouder houd ik me op regionaal niveau bezig met het ontwikkelen van innovatieve zorgprogramma`s, en zijn er een aantal succesvolle pilots gedraaid in de regio Twente (onder andere het Schouderspreekuur in de 1e lijn, ECS Schouder).
Dat heeft me doen beseffen welke kansen er liggen voor ons mooie vak en de Extended Scope Specialisten in het bijzonder.
Als voorzitter van de Coöperatieve Vereniging Diagnostisch Centrum Beweegzorg waarbij de Extended Scope Specialisten verenigd zijn in Twente, en als bestuurslid van de NVES zet ik me in voor een goede positionering van de Extended Scope Specialisten.
Ik neem u graag mee in de toekomst en de positionering van de Extended Scope Specialisten.

Marco van der Pluijm
Orthopedisch chirurg
Sinds 2008 werkzaam in Sint Maartenskliniek Nijmegen als orthopedisch chirurg met aandachtsgebied bovenste lidmaat problematiek, en in het bijzonder prothesiologie van schouders en ellebogen en hun revisies.
Participeert in opleiding voor orthopedisch chirurgen in de regio Oost Nederland. Fellowship begeleider sinds 2010. En SECEC teaching center sinds 2020. Mede organisator proximale humerus fractuur cursus Nederland. Sinds 2020 voorzitter Nederlandse schouder en elleboog werkgroep. National delegate SECEC.
Research activiteiten met name op toegepaste technieken in schouderprothesiologie. Lopen recent project is lange termijn follow up van 3D geprinte glenoid componenten.

Veerle De Pourcq
Projectcoördinator Patiënt Experten
Na het behalen van mijn diploma interieurarchitectuur startte ik in 1997 mijn carrière in de bouwsector eerst als ontwerper later als projectcoördinator. In 2004, na enkele jaren onverklaarbare symptomen, kreeg ik de diagnose lupus, een auto-immuunziekte die zich uitte door ontstekingen van spieren, pezen en gewrichten.
Na covid 19 gaf ik mijn carrière een nieuwe wending en startte ik als projectcoördinator bij ReumaNet. Om mijn expertise als ervaringsdeskundige te vergroten volgde ik in 2021 de cursus patiëntexpert aan het Patient Expert Center.
Vandaag werk ik, binnen mijn rol als projectcoördinator bij ReumaNet en gediplomeerd patiëntexpert, samen met externe stakeholders en andere patiëntexperten, projecten en initiatieven uit met als doel de zorg en de levenskwaliteit van duizenden patiënten te verbeteren zodat zij zich geïnformeerd en gerespecteerd weten en ook mét hun aandoening volop hun plaats kunnen innemen in de maatschappij.

Bart Jan Veen
Orthopedisch chirurg
Bart-Jan Veen is een schoudergespecialiseerde orthopeed uit Twente. Tijdens zijn opleiding in o.a. het UMC Groningen en Deventer Ziekenhuis heeft hij zich vroeg verdiept in sport en schouder aandoeningen. Daarnaast werd er een promotie traject gestart onder leiding van prof. dr. R.L. Diercks en dr. R. Koorevaar. In 2020 is heeft hij een fellowship in schouderchirurgie gevolgd in Brisbane, Australië waarbij op hoog niveau zowel operaties als research werd verricht. In 2021 is hij neergestreken in het Medisch Spectrum Twente Enschede en is door de SECEC gecertificeerd als opleidingscentrum waarbij zowel fysiotherapie studenten, (technisch) geneeskunde studenten en arts-assistenten onderzoek doen en opgeleid worden over het prachtige gwricht: de schouder.

Olivier Verborgt
Orthopedisch chirurg
Prof. Olivier Verborgt is schouderchirurg en diensthoofd van het Orthopedisch Centrum Antwerpen (Orthoca) in AZ Monica in Antwerpen. Na zijn studies en specialisatie in orthopedie aan de Universiteit Antwerpen, specialiseerde hij zich verder in schouderchirurgie en voltooide hij fellowships in Clinique Jouvenet in Parijs en Mount Sinai Hospital in New York. Hij was tussen 2005 en 2011 verantwoordelijk voor de schouderchirurgie in AZ Sint-Lucas te Brugge. In oktober 2011 vervoegde hij de dienst Orthopedie van AZ Monica in Antwerpen en werd hij consulent aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en gastprofessor aan de Universiteit Antwerpen. Hij is de voormalig voorzitter van de Belgische Vereniging voor Orthopedie en Traumatologie (BVOT). Hij is bestuurslid van de European Society of Shoulder and Elbow Surgery (SECEC) en lid van de American Shoulder and Elbow Society (ASES) en is actief in klinisch en fundamenteel onderzoek over schouderpathologie met meer dan 50 peer-reviewed publicaties.
Meer info en contactgevens via www.orthoca.be

Koen Verburg
Fysiotherapeut, onderzoeker
Koen Verburg, PhD, fysiotherapeut, postdoc onderzoeker Radboudumc Nijmegen, afdeling IQ Healthcare o.a. projectleider van het PAREL-S project.

Daniel Verstift
Orthopedisch chirurg i.o.
Daniël Verstift is in opleiding tot orthopedisch chirurg in ROGO Midden-West en momenteel werkzaam in het UMC Utrecht. Hij is tijdens de studie geneeskunde begonnen met onderzoek naar het acromioclaviculaire gewricht. De focus van zijn onderzoek ligt bij de lange termijn uitkomsten na AC-luxaties en de consequenties voor de kinematica van de schouder en scapula.

Henk Jan van der Woude
Radioloog
Henk-Jan van der Woude studeerde in Leiden en na het afronden van proefschrift over monitoring van chemotherapie bij botsarcomen startte hij in 1995 met de opleiding radiologie, eveneens in Leiden. Sinds 2000 is hij werkzaam op de afdeling Radiologie van het OLVG met als voornaamste aandachtsgebied de musculoskeletale radiologie, in de breedste zin.
Hij verkeert in de gelukkige omstandigheden samen te mogen werken met twee uitstekende schouderorthopeden, die ook, net als hij zelf, wetenschappelijk onderzoek op het gebied van schouderpathologie omarmen. Hiermee samenhangend heeft hij inmiddels ook meegewerkt aan meerdere landelijke richtlijnen op het gebied van de schouder (SAPS, schouderprothese), m.b.t. de beeldvormende diagnostiek.
Naast diagnostiek en wetenschap vindt hij veel voldoening in het opleiden van differentianten en fellows in de MSK-radiologie en functioneert sinds kort ook als algemeen opleider van assistenten radiologie in het OLVG.

Jordi van Zelst
Fysio-manueeltherapeut, trainer, coach